Φωτογραφίες που Σοκάρουν: Ο βιασμός Ιρακινών γυναικών από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ως πολεμικό όπλο

Το Μάρτιο του 2006, τέσσερεις στρατιώτες που ανήκαν σε τμήμα της αεροπορίας των ΗΠΑ απεσταλμένοι στο Ιρακ βίασαν ομαδικά ένα 14χρονο ιρακινό κορίτσι και δολοφόνησαν αυτήν και την οικογένειά της – συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού 5 ετών.

Ένας ακόμα στρατιώτης εμπλεκόταν στη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Ένας από τους δολοφόνους, ο Steven Green, βρέθηκε ένοχος στις 7 Μαΐου του 2009 από το Αμερικάνικο Περιφερειακό Δικαστήριο της Παντούκα.

Οι οδηγίες που δόθηκαν στα ΜΜΕ και έχουν διαρρεύσει έκαναν λόγο για «παθητική στάση» – αποκρύπτοντας πληροφορίες, όπου αυτό ήταν δυνατό.

Η παρουσία των ανήλικων θυμάτων κρύφθηκε και η περιγραφή του θύματος βιασμού αρκείται σε «νεαρή γυναίκα», αναφερόμενη στο μόλις 14χρονο κορίτσι.

Το τμήμα διερεύνησης εγκλημάτων του στρατού των ΗΠΑ δεν ξεκίνησε να ερευνά το συμβάν μέχρι τρεισήμισι μήνες μετά το έγκλημα, όπως ανέφεραν αναφορές εκείνη την περίοδο.

Φυσικά, αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό χρήσης βια...

Η έκδοση των φωτογραφιών από το ειδησεογραφικό δελτίο του αμερικάνικου δικτύου CBS, η οποίες αποδεικνύουν την κακοποίηση και τα βασανιστήρια από τους αμερικάνους στρατιώτες στη φυλακή Abu Ghraib άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας για την κυβέρνηση Bush.

H διοικητής της φυλακής, ταξίαρχος, Janis Karpinski, η οποία ανακλήθηκε και κατηγορήθηκε ως υπεύθυνη για τις κτηνωδίες που διαπράχθηκαν, αρνήθηκε να πάρει την ευθύνη μόνη της και ενέπλεξε στην απολογία της την πολεμική κατασκοπευτική υπηρεσία της CIA, καθώς και ιδιωτικούς κρατικούς υπαλλήλους για τα βασανιστήρια και τους βιασμούς που διαπράχθηκαν εις βάρος Ιρακινών γυναικών.

Η ταξίαρχος, η οποία ήταν επικεφαλής της 800στής Αστυνομικής Ταξιαρχίας περιέγραψε μία υπηρεσία στρατιωτικής κατασκοπείας υψηλής πίεσης της CIA, η οποία είχε ως βασικό της κίνητρο την επίτευξη μέγιστης επιτυχίας ανακρίσεων με οποιοδήποτε κόστος και μέσο.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία αφίχθη στις εγκαταστάσεις των φυλακών Abu Ghraib ένα μήνα πριν τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες. «Η βασική τους αποστολή ήταν να δώσουν στους ανακριτές νέες τεχνικές για να αποσπάσουν περισσότερες πληροφορίες από τους κρατούμενους», όπως υποστήριξε.

Τουλάχιστον μία φωτογραφία δείχνει έναν Αμερικάνο στρατιώτη να βιάζει μία νεαρή κρατούμενη, ενώ μία άλλη δείχνει έναν άνδρα μεταφραστή να βιάζει έναν άνδρα κρατούμενο.

Άλλες φωτογραφίες εικονίζουν sεχουαλικές παραβιάσεις εις βάρος κρατουμένων με αντικείμενα όπως ρόπαλο, σύρμα και έναν φωσφορίζον σωλήνα.

Μία ακόμα φωτογραφία δείχνει μία κρατούμενη με τα ρούχα της να έχουν αφαιρεθεί εμφανώς βίαια ώστε να αποκαλυφθεί το στήθ0ς της.

Οι λεπτομέρειες του περιεχομένου των φωτογραφιών αποκαλύφθηκαν από τον Γενικό Διοικητή Antonio Taguba, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα στη φυλακή Abu Ghraib στο Ιράκ.

Οι κατηγορίες για βιασμούς και κακοποίηση συμπεριλήφθησαν στην έκθεσή του το 2004, αλλά το γεγονός ότι υπήρχαν φωτογραφίες δεν αποκαλύφθηκε.

Αργότερα επιβεβαίωσε την ύπαρξή τους σε μια συνέντευξη με την βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph το 2009, η οποία ανέφερε «η γραφική φύση κάποιων από τις φωτογραφίες ίσως να εξηγεί τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να εμποδίσει την έκδοση περίπου 2.000 φωτογραφιών από φυλακές του Ιράκ και του Αφγανιστάν, παρά το ότι είχε αρχικά υποσχεθεί ότι θα επέτρεπε τη δημοσίευσή τους».

Ο Taguba, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2007, είπε ότι υποστήριζε την απόφαση του προέδρου, προσθέτοντας «Οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν βασανιστήρια, βιασμούς και κάθε ασέβεια.

Η περιγραφή και μόνο των φωτογραφιών αυτών είναι αρκετά φρικιαστική, πιστέψτε με».

Τον Απρίλιο, η ηγεσία του Ομπάμα δήλωσε ότι οι φωτογραφίες θα δημοσιεύονταν και ότι θα ήταν ανώφελο να υπάρξει ένσταση. Εντούτοις, μετά από πιέσεις από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, ο Ομπάμα άλλαξε γνώμη, λέγοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο στρατιωτικές διμοιρίες.

Κάποιες από τις φωτογραφίες βιασμού, οι οποίες έχουν προκαλέσει κριτική απέναντι στις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τον βιασμό σαν όπλο πολέμου, έχουν πλέον δημοσιευθεί.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...